الزام مالک توسط مهندس ناظر به عقد قرار داد با ناظر برق اماکن و آبفا
پس از صدور پروانه ساختمانی و تهیه بیمه مسئولیت کارفرما در قبال کارکنان و همچنین بیمه اجرای عملیات ساختمانی، در این مرحله مهندس ناظر سازه برای کارهای تک ناظره باید مالک را ملزم به مراجعه به سازمان نظام مهندسی استان و عقد قرارداد با ناظر برق اماکن و ناظر آبفا نماید تا نظارت بر اجرای نقشه های تاسیسات برقی و مکانیکی توسط ناظرین صلاحیت دار این دو مجموعه انجام شود.
عقد قرارداد فیمابین مالک و ناظر برق و آبفا
انعقاد قرارداد مالک با ناظرین برق اماکن و آبفا از سوی نظام مهندسی استان انجام می شود و پس از عقد قرارداد پیامکی (شکل 1) از طرف سازمان به مهندس ناظر مبنی بر ثبت و تایید ناظر برق و آبفا ارسال می شود.
(شکل 1)
کنترل تاسیسات برقی تا پیش از شهریور 1395
تا قبل از شهریور ماه سال 1395 پس از درخواست مالک جهت دریافت کنتور برق و طی شدن مراحل اداری از طریق سیستم ارجاع اداره برق، یک نفر مهندس برق جهت کنترل اقدامات انجام شده انتخاب میشد که متاسفانه در بسیاری از موارد به علت اینکه ساختمان، در مراحل پایانی بود، بسیاری از موارد فنی مربوط به تاسیسات نادیده گرفته می شد.
کاهش مسئولیت مهندس ناظر نسبت به تاسیسات برق و مکانیک
خوشبختانه طبق رویه ی جدید سازمان نظام مهندسی، از شهریور ماه سال 1395 امکان ارجاع ناظر آبفا و برق اماکن در مراحل اولیه ساختمان های تک ناظره نیز وجود دارد که تحقق این امر، همت مهندسان ساختمان را در مجاب کردن مالک و ابلاغ دستورکار جهت انتخاب مهندس برق و مهندس مکانیک از طریق سازمان نظام مهندسی، می طلبد. در این صورت مسئولیت ناظر اصلی نسبت به تاسیسات برقی و مکانیکی کاسته می شود و کنترل کیفی در اجرای تاسیسات مکانیکی (از جمله: اتصال فاضلاب ساختمان به اگوی شهری، آب باران، اجرای رایزرها، ونت ها تاسیسات سرمایشی و …) و تاسیسات برقی (از جمله: چاه ارت، آسانسور، ارت واحدها، فیوز محافظ جان، سیم کشی و استانداردهای آن و …) انجام خواهد شد.
انتخاب ناظران تاسیسات برقی و مکانیکی پیش از شروع عملیات
ضروریست قبل از شروع عملیات ساختمانی، با استناد به بند 5-4 قرارداد (شکل 2)، به صورت مکتوب به مالکان ابلاغ فرمایید تا نسبت به مراجعه به سازمان و مشخص نمودن ناظران تاسیسات برقی و مکانیکی اقدام نمایند. همچنین گزارش ناظران تاسیسات برق و مکانیک را مطابق بند 13-7 مبحث دوم مقررات ملی ساختمان، دریافت و در گزارشات مرحلهای خود منعکس نمایید. شایان ذکر است گزارشات اولیه ناظر تاسیسات برقی مربوط به رعایت ایمنی، تجهیزکارگاه، اجرای هم بندی در فونداسیون بوده و نتیجتاً شروع به کار میبایست با حضور ناظر تاسیسات برقی انجام شود.
(شکل 2)
عدم حضور ناظر برق اماکن و آبفا در پروژه های تک ناظره به نوعی خط قرمز مهندس ناظر می باشد و تبعات جبران ناپذیری را برای ناظرین در پی خواهد داشت.
مقاله ی بالا برگرفته از کتاب ناظر حرفه ای 3 (امپراطوری نظارت) می باشد.